Життя нас щоразу шокує новими проблемами. То тарифи зростають на комунальні послуги, енергоносії, голубе паливо, то пенсійна реформа сколихнула наше суспільство. Все це враз сфокусувалося на ціновій палітрі нашого сьогодення, яка стала надто строкатою. Це особливо стосується цін на продукти харчування. Тому почастішали дзвінки до нашої інспекції, люди цікавляться, чи може хтось вплинути на цю ситуацію і чи мають право підприємці встановлювати ціни на товари, хто які хоче?
Державною інспекцією з контролю за цінами в Житомирській області по Андрушівському району за минулий рік проведено 52 перевірки порядку формування, встановлення та застосування цін. Порушення діючого порядку виявлено у 35 суб’єктів господарювання, що становить 67% від перевірених. Застосовано економічних санкцій на загальну суму 3962,9 тис. грн. Керівників п’яти суб’єктів притягнуто до адміністративної відповідальності, 12,4 тис. грн. повернуто споживачам. В зв’язку із ростом цін на основні продовольчі товари Житомирською обласною держадміністрацією прийнято розпорядження від 5 листопада 2007 р. № 379 «Про заходи щодо стабілізації ринку основних продовольчих товарів та забезпечення продовольчої безпеки області» із змінами від 20.05.08 р. № 191. Відповідно до п. 1 цього розпорядження суб’єктам підприємницької діяльності, незалежно від форм власності та організаційно-правових форм, які займаються реалізацією продовольчих товарів, обмежити граничний рівень торговельних надбавок при їх реалізації, незалежно від кількості перепродажу, до оптово-відпускних цін виробників (митної вартості) без урахування витрат на транспортування у міжміському сполученні на: борошно вищого гатунку - не вище 15%; хліб з пшеничного, житнього борошна та їх суміші - не вище 10%; макаронні вироби - не вище 15%; крупи: гречану, манну, ячну, пшоно - 15%; рис - не вище 15%; цукор - 12%; яловичина, свинина - не вище 10%; м’ясо птиці - 13%; ковбасні вироби варені - 15%; молоко, сир, сметана - 15%; масло вершкове - 15%; олію соняшникову - 15%; яйця курячі - 15%. Крім того, запроваджено регулювання оптово-відпускних цін на борошно пшеничне, житнє, яловичину, свинину м’ясо птиці, ковбасні вироби варені, молоко, сир, сметану масло вершкове, яйця курячі, цукор, олію соняшникову шляхом декларування їх зміни у головному управлінні економіки облдержадміністрації у випадку, якщо загальне зростання ціни перевищує 1 відсоток протягом місяця. Дотримання цього розпорядження є обов’язковим для всіх суб’єктів господарювання, які працюють на ринках продовольства. У разі недотримання державної дисципліни цін, відповідно до статті 14 Закону України "Про ціни і ціноутворення”, вся необґрунтовано одержана підприємством сума виручки підлягає вилученню до державного бюджету. Крім того, стягується штраф у двократному розмірі необґрунтовано одержаної суми виручки.
Державною інспекцією з контролю за цінами в Житомирській області по Андрушівському району за минулий рік проведено 52 перевірки порядку формування, встановлення та застосування цін. Порушення діючого порядку виявлено у 35 суб’єктів господарювання, що становить 67% від перевірених. Застосовано економічних санкцій на загальну суму 3962,9 тис. грн. Керівників п’яти суб’єктів притягнуто до адміністративної відповідальності, 12,4 тис. грн. повернуто споживачам. В зв’язку із ростом цін на основні продовольчі товари Житомирською обласною держадміністрацією прийнято розпорядження від 5 листопада 2007 р. № 379 «Про заходи щодо стабілізації ринку основних продовольчих товарів та забезпечення продовольчої безпеки області» із змінами від 20.05.08 р. № 191. Відповідно до п. 1 цього розпорядження суб’єктам підприємницької діяльності, незалежно від форм власності та організаційно-правових форм, які займаються реалізацією продовольчих товарів, обмежити граничний рівень торговельних надбавок при їх реалізації, незалежно від кількості перепродажу, до оптово-відпускних цін виробників (митної вартості) без урахування витрат на транспортування у міжміському сполученні на: борошно вищого гатунку - не вище 15%; хліб з пшеничного, житнього борошна та їх суміші - не вище 10%; макаронні вироби - не вище 15%; крупи: гречану, манну, ячну, пшоно - 15%; рис - не вище 15%; цукор - 12%; яловичина, свинина - не вище 10%; м’ясо птиці - 13%; ковбасні вироби варені - 15%; молоко, сир, сметана - 15%; масло вершкове - 15%; олію соняшникову - 15%; яйця курячі - 15%. Крім того, запроваджено регулювання оптово-відпускних цін на борошно пшеничне, житнє, яловичину, свинину м’ясо птиці, ковбасні вироби варені, молоко, сир, сметану масло вершкове, яйця курячі, цукор, олію соняшникову шляхом декларування їх зміни у головному управлінні економіки облдержадміністрації у випадку, якщо загальне зростання ціни перевищує 1 відсоток протягом місяця. Дотримання цього розпорядження є обов’язковим для всіх суб’єктів господарювання, які працюють на ринках продовольства. У разі недотримання державної дисципліни цін, відповідно до статті 14 Закону України "Про ціни і ціноутворення”, вся необґрунтовано одержана підприємством сума виручки підлягає вилученню до державного бюджету. Крім того, стягується штраф у двократному розмірі необґрунтовано одержаної суми виручки.
Оксана Яцюк,
головний державний інспектор з контролю за цінами.