Аграрний сектор економіки переживає нині не найкращі часи. В галузі втримуються «на плаву», ті господарники, які вміють оперативно вирішувати проблеми, хазяйнувати по-новому, використовуючи новітні технології, на крок випережати сьогодення. Так намагаються господарювати в ТОВ «-Сервіс Агро-», яке уже майже два роки очолює керівник нового покоління А. В. Дідківський. - Діяльність свого підприємства організовуємо так, щоб працювати на прибуток. Головне - мати мету і вперто йти до неї. А інакше і справу не варто було розпочинати, - висловив свою думку Андрій Валерійович ще на початку нашої розмови. Те, що його слова не розходяться з ділом, зрозуміла відразу, коли ми обходили територію, щоб з’ясувати дійсний стан справ в цьому господарстві. В ТОВ «-Сервіс Агро-» головний наголос роблять на розвиток тваринницької галузі. Тут утримують 1600 голів ВРХ, з них 600 корів, а також 400 свиней, 100 овечок. Орієнтир взяли на розвиток продуктивності тваринництва. Свою роль відіграють такі чинники, як застосування новітніх технологій, багата і збалансована кормова база, добре поставлена племінна справа і, звичайно, людський фактор -спеціалісти. Найприбутковішим напрямком в ТОВ «-Сервіс Агро-» є виробництво молока. В минулому році тут отримали по 5980 кг молока на корову, в поточному намітили вийти на 7-тисячний рубіж, а в перспективі одержати 9 тис. кг. цього продукту на корову. Що стосується дійного стада, то тут застосовують безприв’язний метод його утримання з використанням відповідних доїльних залів, що має свої переваги. Нині на кожну корову, а розводять тут в основному українську чорно-рябу та українську червоно-рябу молочні породи, доять по 22 літра молока. Щоб бути з високими надоями, серйозно дбають про багату кормову базу. Цьому підпорядкована вся сівозміна. На 1800 гектарах орендованої землі посіяли понад 1000 га кукурудзи, 400 га люцерни, 200 га сої та 200 га зернових. Для обробітку землі мають 22 одиниці сучасної техніки вітчизняного та імпортного виробництва, стару продають. Коли ми відвідали це сільгосппідприємство, тут якраз розпочали скошувати на сінаж люцерну, яка в цьому році вродила гарно. Рівненькими рядочками тягнеться до сонця й кукурудза, на площі якої, як повідомив А. В. Дідківський, вводили безводний аміак. Такий досить ефективний агрозахід проводили вперше, бо в минулому році застосовували аміачну воду. Отож розраховують на гарний урожай кукурудзи. Коровам, крім комбікормів та грубих кормів, згодовують макуху та барду. Першу довозять з великих олієнь Запоріжжя та Дніпропетровська, барду - зі спиртозаводів Київщини. Звісно, це вимагає значних затрат, але вони окупляються високою ціною на молоко. Його здають на молокопереробні підприємства «Рудь» м. Житомир та Вишневого Києво-Святошинського району Київської області по 3,5 грн. за кілограм. Така ціна пов’язана з високою якістю молока, жирність якого становить 3,9-4,2% при базисній 3,4%, вміст білка складає 3,4% при базисному 3. Молочна продукція ТОВ «-Сервіс Агро-» вищеназваними переробними підприємствами зараховується вищим ґатунком. Усі інші виробники молока в нашому районі продають його лише по 2 грн. 80 коп. за кілограм. Радує й те, що це підприємство подало документи до районного та обласного управлінь АПК на отримання статусу племрепродукторів та виробника екологічно чистого молока для виготовлення дитячого харчування. Отож в майбутньому постачатимуть найякісніше молоко на переробку на відповідні підприємства столиці. Це, безперечно, одна з перемог, яка далася нелегкою працею і непростими зусиллями як керівника, так і 60 працівників підприємства. Про свої кадри А. В. Дідківський сказав коротко і ясно: «У нас немає випадкових людей, залишаються ті, хто вболіває за справу. Основа моєї команди - спеціалісти, яким я довіряю, як собі, в усіх справах - це агроном Є. М. Мацик, зоотехнік, кандидат сільськогосподарських наук С. В. Тимчак, головний ветлікар А. Л. Вознік, головний інженер В. В. Коваль. Кожен з них відповідає за свою ділянку роботи, намагається доказати і керівнику, і самому собі, що вміє працювати по-новому - на високий результат». І нехай їм щастить у цьому.
Валентина Василюк